Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat astăzi, că urmează a fi înființat Observatorul Național al Copilului. Acesta ar urma să fie operațional, la începutul anului 2023. Decizia a fost luată  din lipsa de informații a autorităților, cu privire la numărul real de copii aflați în situație de risc, dar și a numărului real al familiilor vulnerabile din România.

”Lucrăm intens la Legea separării copilului de familie, prin care înființăm această bază de date unică. Va fi pentru prima dată când va exista o centralizare la nivel national, privind copiii aflați în situații de risc și familiile vulnerabile. Așa vom putea ști, de la sate până la marile orașe, care este situația acestor copii.

Baza de date unică va costa 9 milioane de euro

 

Această bază de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, cu ajutorul tabletelor din Sistemul Informatic Național pentru Adopție – SINA.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție are la dispoziție un buget de aproape 9 milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru realizarea acestui sistem, în premieră națională, ce permite urmărirea copiilor aflați în situații de risc. Observatorul Național al Copilului va fi operațional la începutul anului viitor!”, a precizat ministrul, într-o postare publică.

 

Obiectivul guvernului: desființarea centrelor de plasament!

Ministrul Gabriela Firea a dezvăluit că planul guvernanților este renunțarea la centrele de plasament, unde se află în momentul de față 46.000 de copii.

”Ca să putem reduce numărul cazurilor de separare a copiilor de familie, trebuie să fim pregătiți pentru orice situație poate apărea și să mergem cu măsurile țintit către aceste familii. De cealaltă parte, avem grijă și de copiii ajunși deja în grija statului, circa 46.000 sunt în acest moment. Planul este renunțarea la centrele de plasament”, a mai spus Ministrul Familiei.

 

Legea nu va impune orele de educație sexuală în școli!

În ceea ce privește proiectul de modificare a Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, acesta este, în momentul de față, retrimis Parlamentului, spre reexaminare. Ministrul Firea a susținut că legea nu impune orele de educație sexuală în școli și, pentru a nu mai exista interpretări, articolul cu pricina a fost reformulat.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a precizat că este vorba de introducerea în școli a programelor pentru sănătate, care sunt activități extrașcolare asigurate de specialiști în sănătate, iar participarea copiilor va fi condiționată de acordul părinților.

 

Este vorba de introducerea în școli a programelor de educație pentru sănătate care sunt activități extrașcolare asigurate de specialiști în sănătate, iar participarea copiilor este condiționată de acordul părinților.