de Ana Andreea Ioan

 

”Ikigai, secretul japonez pentru o viață lungă” scrisă de Héctor García si Francesc Miralles, acoperă multe subiecte legate de „arta de a trăi”, din perspectivă japoneză. Se știe deja, că japonezii sunt printre cei mai longevivi pământeni, iar autorii acestei cărți cercetează secretele unei vieți fericite și împlinite. Acestia au realizat în total o sută de interviuri în Ogimi, Okinawa, pentru a încerca să înțeleagă secretele de longevitate ale centenarilor și supercentenarilor.

„Ce au în comun meșteșugarii japonezi, inginerii, filozofia zen și bucătăria? Simplitate și atenție la detalii. Autorii acestei cărți vă doresc o viață lungă, fericită și intenționată”, este urarea autorilor.

Ce este Ikigai?

În japoneză, ikigai este scris prin combinarea simbolurilor care înseamnă „viață” cu „a merita”.

Se traduce aproximativ: „fericirea de a fi mereu ocupat ”. (aici, „ocupat ” are sensul de a trăi o viață plină” și nu o viață ocupată).

„Există o pasiune în tine, un talent unic care dă sens zilelor tale și te determină să împărtășești tot ce e mai bun din tine, până la sfârșit. Dacă nu știi care este ikigai-ul tău, așa cum spune Viktor Frankl, misiunea ta este să-l descoperi.” (Notă: Viktor Frankl este autorul cărții Man’s Search for Meaning).

„Ikigai-ul nostru este diferit pentru noi toți, dar un lucru pe care îl avem în comun este că toți căutăm un sens. Când ne petrecem zilele simțindu-ne conectați la ceea ce este semnificativ pentru noi, trăim mai pe deplin; când pierdem conexiunea, simțim disperarea.”

„Ikigai-ul nostru este ascuns adânc, în fiecare dintre noi și găsirea acestuia necesită rabdare. Potrivit celor născuți pe Okinawa, insula cu cei mai mulți centenari din lume, ikigai-ul nostru este motivul pentru care ne trezim dimineața.”

„Odată ce ți-ai descoperit ikigai-ul, urmărirea și hrănirea acestui scop în fiecare zi, va aduce sens vieții tale.”

„Au un scop important în viață sau mai multe. Au un ikigai, dar nu îl iau prea în serios. Sunt relaxați și se bucură de tot ceea ce fac.”

„Un lucru pe care toți cei cu un ikigai clar definit îl au în comun este că își urmăresc pasiunea indiferent de ce se întâmplă îm jurul lor.”

Cele 10 reguli ale Ikigai

1. Rămâi activ: nu te retrage din viața socială, chiar dacă ai înaintat în vârstă.

2. Ia-o ușor!

3. Nu vă umpleți stomacul.

4. Înconjoară-te de prieteni buni.

5. Pregătește-te să fii în formă, pentru următoarea ta zi de naștere.

6. Zâmbește des.

7. Reconectează-te cu natura.

8. Mulțumește în fiecare zi.

9. Trăiește momentul.

10. Urmărește-ți ikigai-ul.

Este evident că mulți oameni par mai în vârstă decât sunt. Cercetările privind cauzele îmbătrânirii premature au arătat că stresul este unul din factorii principali.

Institutul American de Stres a investigat acest proces degenerativ și a concluzionat că majoritatea problemelor de sănătate sunt cauzate de stres.”

„Pe de altă parte, criza existențială este tipică societăților moderne în care oamenii fac mai degrabă ceea ce li se spune/impune de către ceilalți, decât ceea ce vor să facă. De multe ori încearcă să umple golul dintre ceea ce se așteaptă de la ei și ceea ce își doresc pentru ei înșiși, prin amorțirea simțurilor lor”.

„Cei care renunță la lucrurile care le fac plăcere și le fac bine, își pierd scopul în viață. De aceea, este atât de important să continuați să faceți lucruri de valoare, să faceți progrese, să aduceți frumusețe sau utilitate altora, să ajutați și să formați lumea din jurul vostru, chiar și după ce activitatea profesională „oficială” s-a încheiat.”

Cât de important este găsirea sensului vieții, pentru fiecare dintre noi? Foarte importantă, mărturisește Hector Garcia, co-autorul cărții:

„La fel cum oamenii tânjesc după bunuri materiale și bani încă de la începuturile timpului, alți oameni se simt extenuați de goana neîncetată după succes și celebritate și se concentrează în schimb pe ceva mai mult decât bunăstarea lor materială. De-a lungul anilor, lucrul ăsta a fost descris folosind multe cuvinte și practici diferite, dar păstrând această esență, în centrul sensului vieții”.