de Aura Alexa Ioan

Totdeauna m-a fascinat puterea femeilor deștepte și sufletiste, atunci când se apucă de treabă!

Acum un an, în luna februarie, anul de grație 2020, în vremea în care pandemia încă nu ne lovise și nu ne mutilase viețile și libertățile, prietena mea, Mirabela Miron, m-a invitat la Iași, la o conferință cu o temă interesantă, despre ”Estetica feminină”.

Tot atunci, urma să lanseze și Organizația Femeilor Antreprenor, un proiect nou, drag ei, despre care îmi vorbise cu multă pasiune, iar eu am susținut cu tărie că trebuie să creadă și să lupte pentru acest vis.

Conferința a fost o reușită, de departe! Dar riscul cel mare era să rămână așa, un reper de referință și eleganță în dulcele târg al Iașiului!

Adică, era foarte simplu și comod ca noua organizație feminină OFA UGIR să repete greșelile înaintașelor ei într-ale feminismului și să se rezume doar la gale festive, recepții, baluri caritabile, unde doamnele și VIP-urile autohtone să-și etaleze toaletele și să-și recite discursurile, în luminile rampei! Povestea aceasta o mai văzusem, din 1990 încoace și știam că orice idee bună, măreață, extraordinară, se spulberă ca un fulg de păpădie, dacă nu este animată de un crez puternic.

Ei bine, recunosc cu mâna pe inimă, că tare frică mi-a fost să văd reeditată o poveste al cărui sfârșit lamentabil îl cunoșteam deja. Sfârșitul se referă, evident, la cum intră în moarte subită și cea mai frumoasă idee, atunci când lipsește crezul, pasiunea și determinarea!

”Dăruind vei dobândi”

Spre marea mea bucurie, de data aceasta, cu OFA UGIR, lucrurile n-au stat deloc așa. Pentru că nucleul acestei organizații, născute dintr-o mare pasiune, avea un numitor comun: era vorba de femei care au reușit în viață, care au fost greu încercate dar au răzbit în domeniile lor, au ajuns în vârf și acum, la adăpostul experienței lor de viață, doreau să ajute și să dăruiască mai departe. Într-un fel, fiecare pe calea ei, a ajuns la înțelepciunea vorbelor lui Nicolae Steinhardt,”Dăruind vei dobândi”.

Și au dăruit! Prima acțiune în forță a organizației, a fost una amplă, la nivel național: OFA START-UP ANGELS, o competiție națională de susținere a antreprenoriatului feminin, în cadrul căreia au fost premiate start-up-uri cu acționariat majoritar feminin.

Proiectul a fost deosebit de complex, pentru o organizație tânără, de un an de zile și presupunea o organizare impecabilă, la nivel regional și național, resurse financiare pe măsură și implicare activă exemplară. La toate acestea, se adaugă și derularea lui în timp, pe o perioadă de patru luni, ceea ce presupunea un efort deosebit din partea întregii echipe.

Extraordinar a fost însă răspunsul mediului antreprenorial feminin: 136 de doamne și-au înscris afacerea în concurs! Ceea ce mi se pare extraordinar! Dacă forța feminină este atât de ancorată și motivată în a reuși în business, înseamnă că suntem pe drumul cel bun, ca nație.

Pentru că numai Dumnezeu știe cât de mare este puterea femeilor care și-au pus în minte să reușească să-și salveze familia, afacerea, comunitatea, țara!