Azi noapte l-am visat pe Florin Cîțu! Îmi cerea imposibilul!

Se făcea că eram pe terasă la Manufaktura și-mi beam cafeaua. Era un început de zi însorit, liniștit, doar știrile politice alarmiste de pe telefon veneau în cascadă, de-ți creau impresia că trăiești într-o lume paralelă. Sau, poate, lumea lor era paralelă cu a noastră, a muritorilor băutori de cafea.

Când, dintr-o dată, un bărbat camuflat sub o pereche de ochelari de soare, mască și o șapcă îndesată voinicește pe cap s-a oprit la masa mea, a tras scaunul și s-a așezat.

Nici n-am apucat să-i spun vreo două, că și-a scos șapca și l-am recunoscut: era Florin Cîțu, încă premierul interimar al bietei noastre țărișoare, aflate la periferia Europei.

Mi-a spus că m-a văzut din mașină, când a venit la guvern și că vroia neapărat să-mi vorbească. Și că n-are timp de pierdut, întrucât are de condus o țară, un popor, așa că o să treacă direct la subiect: are nevoie să-l consiliez urgent, începând din momentul acesta. Apoi a ținut să mă asigure că nu contează cât costă serviciile mele, că asta nu este o problemă la el!

”Și de ce aș face asta?”

Mi-am aprins o țigară, ca să trag de timp și pentru a-mi camufla surprinderea.

”Și de ce aș face asta?”, l-am întrebat.

”Pentru că țara este la anaghie, este neguvernată, bugetul de stat pentru 2022 trebuie adoptat în decembrie, scumpirile s-au pornit tăvălug exact când creșterea economică exploda la noi, BNR nu vrea să pună capăt inflației și se dă integră, miniștrii nu mă mai ascultă, rând pe rând mă trădează și fac jocuri pe la spatele meu, exact când vreau să măresc pensiile și ajutorul de înmormântare. Colac peste pupăză, îmi zice, nici președintele nu-mi mai răspunde la telefon și nici la sms-uri”.

Îl las să vorbească și nu scot niciun cuvânt. Iar el vorbea încontinuu, precipitat, mâncând finalul cuvintelor, de trebuia să fac eforturi enorme să-l înțeleg.

 Superman există doar în filme, nu în viața reală!

”Domnule premier interimar, i-am spus când am prins o pauză, în speech-ul său. Îmi cereți imposibilul. Niciun consultant nu poate face minuni, în al 12-lea ceas. Iar Superman există doar în filme, nu în viața reală.

În viața reală, imaginea unui om politic se creează greu și în timp și se sfărâmă într-o secundă. Când un om politic o pornește pe tobogan, căderea sa nu mai poate fi oprită prin nicio campanie de imagine, oricât de genială ar fi ea. Cu cât un om politic ajunge brusc și peste noapte în stratosferă, cu atât căderea este mai accentuată.

Și i-aș mai fi spus eu multe, dar m-a întrerupt un mesaj, primit pe telefon.

”Vedeți? Ce vă spuneam? Cât timp am stat de vorbă? Deja nu mai sunteți premier interimar!”

Șocat, a vrut să-mi ia telefonul, să citească mesajul pe care-l primisem, dar nu i l-am dat!

Și, în timp ce mă ridicam de la masă, atât i-am mai spus, uitându-mă fix, în ochelarii lui de soare:

– Dar cu noi, românii, ce-ai avut?!

 

Foto: facebook Florin Cîțu