de Aura Alexa Ioan
Pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, se înregistrează la alegeri un absenteism de 70%, care ne aruncă pe ultimul loc în Europa. Procentul este atât de mare, încât el ar trebui să dea insomnii tuturor actorilor politici autohtoni.
În opinia politicienilor, românii sunt vinovați de această situație, iar explicațiile găsite sunt vagi și superficiale: cetățenii n-au vrut să iasă la vot, din motive de criză sanitară, pentru că sunt speriați de COVID-19, au decretat unii.
Este normal ca românii să fie îngrijorați de această pandemie și să fie și mai îngrijorați de perspectiva de a ajunge într-un spital românesc, unde-i paște tot felul de nefăcute: de la infecții nozocomiale, care par banale deja, până la posibilitatea de a lua foc spitalul, iar pacienții să ardă de vii, sau a zace pe holurile spitalului, în tovărășia cadavrelor care nu au mai fost ridicate, pentru nici la morgă nu mai sunt locuri.
Dar aceeași cetățeni speriați de COVID-19 se duc la muncă, zi de zi, pentru a-și putea plăti dările către statul care nu dă socoteală nimănui. Cel puțin, asta pare a fi părerea statului, întrucât, o dată la patru ani când sunt alegeri, reprezentanții statului sunt revoltați de atitudinea românilor, în singura zi când ei pot decide, la vot.
Ce se ascunde în spatele unui absenteism de 70%
Ce se ascunde în spatele unui absenteism de 70%, aceasta este întrebarea la care ar trebui să caute răspuns toți politicienii, fără prejudecăți sau idei preconcepute. De ce 70% dintre români au preferat să întoarcă spatele votului, în această perioadă grea, pentru țară. Sunt ei mai puțin patrioți, așa cum au insinuat unii politicieni? Reprezintă această atitudine o mare lehamite față de oferta electorală neatrăgătoare? Au taxat românii gafele politicienilor care se perindă, aceeași de 30 de ani, la putere? Au taxat corupția, parvenitismul, sistemul pilelor și al carnetului de partid necesar avansării în carieră? Foarte posibil!
La urma urmei, procentul de 70% al absenteismului este el însuși un vot de blam al majorității cetățenilor dat unui mod de a face politică învechit și neadaptat la cerințele românilor. Cetățenii au evoluat mult mai repede decât oamenii politici, și-au luat viața pe cont propriu, așa cum și-au început afacerile pe cont propriu, majoritatea nemaiașteptând niciun ajutor de la statul care este paralel cu nevoile oamenilor.
În ciuda acestei realități, de departe cea mai neinspirată reacție politică a venit de la Dan Barna, căzut din turnul lui de fildeș în plină realitate a procentelor obținute de USR PLUS. În opinia lui, cetățenii nu aveau de ce să taxeze Alianța, pentru că ei nu au fost la putere. Nimic mai greșit! Românii au libertatea acordată de votul lor, de a-i taxa atât pe cei care au guvernat, cât și pe cei care au stat pe margine și au criticat încontinuu.
În politică, ”dragoste cu de-a sila” nu se poate”!
Dar cel mai absurd reproș pe care l-am putut auzi vreodată la adresa electoratului a fost acela că românii nemulțumiți de actualele partide politice, puteau să-și constituie ei înșiși un alt partid, care să-i reprezinte.
”Nu există că nu ești mulțumit de oferta electorală, pentru că toți acei oameni nemulțumiți de oferta electorală ar fi putut, în egală măsură, în acești patru ani să constituie oferta electorală, să vină alături de USR PLUS, să creeze un alt partid, să creeze o altă mișcare, să susțină celelalte partide. Adică, ideea nu fac nimic, să vină unii să rezolve, dar atunci când există unii, nu sunt niciunii suficient de buni și nu mă duc să votez, ne aduce rezultate ciudate”, a spus Dan Barna.
Ceea ce demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că Dan Barna nu a înțeles nimic din morala absenteismului de 70%. Dan Barna nu a înțeles că ”dragoste cu de-a sila nu se poate” și nici că niciodată, dar niciodată, poporul nu este de vină pentru votul dat!