Un stat eșuat este un real pericol pentru cetățenii săi. O clasă politică eșuată atrage după sine falimentul unei nații.

Probabil că așa o fi gândit și președintele Iohannis, când, de la înălțimea funcției sale, ne-a anunțat, acum ceva timp, că statul a eșuat!

A trecut deja o lună de zile, de când guvernul se tot chinuie să găsească o soluție la explozia facturilor la energie electrică și gaze.

Neputința și incompetența guvernanților este revoltătoare, cu atât mai mult cu cât ea îi afectează direct pe toți cetățenii, dar și agenții economici.

Între timp, bâlbâielile autorităților nu fac decât să ne irite și mai mult, în condițiile în care nici măcar ordonanța dată de ei, cu privire la recalcularea facturilor și interzicerea debranșărilor consumatorilor, nu este respectată.

Acum, după prima decadă a lunii februarie, au început să fie emise facturile pe luna ianuarie. Sumele sunt în continuare umflate, facturile nu au fost recalculate, iar somațiile au început să curgă.

 

Ce au făcut guvernanții în acest timp!

  • Au înființat o comisie interministerială care să caute soluții. Încă le mai caută!
  • Moțiunea simplă la adresa ministrului Virgil Popescu a picat la vot, cum era previzibil.
  • ANRE a mai aplicat astăzi, o rundă de amenzi furnizorilor de electricitate și gaze naturale, în valoare de 2,63 milioane lei.
  • Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Ministerul Energiei va veni, săptămâna aceasta, cu o variantă finală a schemei de compensare pentru marii consumatori de energie. În același timp, se caută scenarii pentru sprijinirea consumatorilor casnici, după ce actuala schemă de compensare va expira la 1 aprilie.

Dar luna aprilie este încă departe, iar răbdarea românilor a ajuns deja, la capăt. Până în aprilie, sunt de plătit facturile din ianuarie și februarie.

 

Când furnizorii sunt mână în mână cu statul eșuat!

Furnizorii n-au stat nici ei degeaba, și, cum au prins un cosumator că nu a dat indexul la consum, au ”estimat”, cu dărnicie, o cifră cu mult mai mare decât cei 500 kw, pentru care statul prevăzuse ridicola compensare de 20 lei! Astfel, furnizorii au scăpat de problema de a mai aștepta de la stat virarea acestei compensări, iar statul a câștigat 19% TVA, din aceste ”estimări” nerealiste.

Peste toate acestea, Banca Națională vine și mărește dobânda de politică monetară, într-o încercare disperată de a ține sub control inflația, care se așteaptă să depășească 10 procente în trimestrul doi.

Însă inflația nu poate fi ținută sub control, tocmai din cauza managementului execrabil al guvernanților. Pentru că majorările absurde la electricitate și gaze aruncă întreaga economie în aer!

O soluție rapidă, care poate fi luată imediat, cu efecte vizibile, ar fi aceea de a se anula TVA-ul total. Și toate taxele adiacente! Pentru că nu poți plăti TVA și taxe unui stat care a eșuat! Nu există bază nici legală, nici morală, pentru așa ceva! Adică să plătești cu vârf și îndesat, pentru un mare NIMIC!