Bursa Alex Leo Șerban va fi desemnată la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, #TIFF2022, care va avea loc în perioada 17-26 iunie 2022.

Bursa în valoare de 2.500 de euro, iniţiată în memoria unuia dintre cei mai apreciaţi critici de film din ţara noastră, va fi oferită şi în acest an în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim.

Înscrierile vor avea loc până la data de 1 mai, prin intermediul formularului disponibil pe site-ul festivalului: https://tiff.ro/inscrieri-bursa-alex-leo-serban

Bursa Alex Leo Șerban, special pentru cineaști și critici de film

Ajunsă la cea de-a opta ediţie, bursa le este dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, dar şi tinerilor jurnalişti şi critici de film, cu vârsta maximă de 35 de ani. Sunt eligibile proiectele de lungmetraj – ficţiune sau documentar – aflate în dezvoltare sau pre-producţie şi proiectele editoriale axate pe cinema (carte, revistă, website, emisiune, vlog, blog etc). Dosarele de aplicaţie trebuie să cuprindă o descriere a proiectului, o scrisoare de motivaţie şi CV-ul participantului.

Câştigătorul va fi premiat la gala de închidere a celei de-a 21-a ediţii. TIFF îşi propune să contribuie ulterior la realizarea proiectului viitorului bursier, prin intermediul programelor pe care le derulează. Cristian Pascariu a fost desemnat câştigător la ediţia din 2021 a bursei. Premiul în valoare de 2.500 de euro i-a fost oferit pentru dezvoltarea proiectului A Flower is Not a Flower, lungmetraj de debut şi nuvelă, ambele semnate de câştigător. O Menţiune specială, în valoare de 500 de euro, i-a fost acordată proiectului de revistă de cinema tipărită Films in Frame.

Mențiunea specială este de 1000 euro!

Totodată, o Menţiune specială, în valoare de 1000 de euro, oferită de Conceptual Lab by Theo Nissim şi TIFF, va recompensa performanţa unui actor român sub 35 de ani care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj lansat în 2021. Anul trecut, pe scena TIFF a fost premiată actriţa Ioana Bugarin, pentru rolurile din Mia îşi ratează răzbunarea (r. Bogdan Theodor Olteanu) şi Otto Barbarul (r. Ruxandra Ghiţescu).

Bursa Alex. Leo Şerban, iniţiată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Romanian Film Initiative, a fost acordată pentru prima dată în 2012, la TIFF, în memoria unuia dintre cei mai importanţi critici de film români, Alex. Leo Şerban. La primele trei ediţii, bursa era destinată exclusiv tinerilor jurnalişti şi critici de film, câştigătorii beneficiind de un sejur de perfecţionare profesională în contextul creativ al Festivalului de Film Românesc de la New York, Making Waves, organizat de Romanian Film Initiative. Începând din 2018, înscrierile sunt deschise şi pentru proiecte ale regizorilor sau scenariştilor, iar, pe lângă premiile în bani, câştigătorii primesc şi invitaţii la Zilele Filmului Românesc de la TIFF.

Sursa foto: tiff.ro