de Elena Cochia Vochin
Cu toții știm că natură vindecă. Însă ce se întâmplă când acest lucru este studiat științific? Shinrin-yoku (森林 浴), care înseamnă literalmente baie de pădure, a avut originea în Japonia la începutul anilor 1980 și poate fi văzută că o formă de terapie a naturii.
Această practică a făcut parte dintr-un program național de sănătate publică din Japonia în 1982, când ministerul silvic a inventat denumirea de shinrin-yoku și a promovat pădurea ca terapie. Picnicul în masă sub florile de cireș este un eveniment național în Japonia, aprecierea naturii este parte din cultură niponă, așa că baia de pădure a căpătat amploare rapid.
Japonezii au cheltuit 4 milioane dolari, pentru studiul terapiei prin baia de pădure
Investigațiile asupra efectelor fiziologice ale băii de pădure, au început în Japonia în 1990 și continuă și astăzi. Din 2004 până în 2012, oficialii japonezi au cheltuit aproximativ 4 milioane de dolari pentru studierea efectelor fiziologice și psihologice, desemnând 48 de moduri de terapie pe baza rezultatelor.
Dr. Qing Li este principalul expert din lume în medicină forestieră. Doctor la Școala Medicală Nippon din Tokyo este membru fondator și președinte al Societății Japoneze de Medicină Forestieră și vicepreședintele și secretarul general al Societății internaționale de natură și medicină forestieră.
În aprilie 2018, Dr. Qing Li a publicat o carte despre acest subiect după 25 de ani de cercetări. El a măsurat activitatea celulelor ucigătoare naturale umane (NK) din sistemul imunitar înainte și după expunerea la mediul forestier. Aceste celule acționează rapid asupra celulelor infectate virale, răspund la formarea tumorii și sunt asociate cu sănătatea sistemului imunitar și prevenirea cancerului. Într-un studiu din 2009, subiecții Doctorului Li au arătat creșteri semnificative ale activității celulelor NK în doar o săptămâna după o vizită în pădure, iar efectele pozitive au durat o lună după fiecare weekend în pădure.
Primul pas: „Asigură-te că ai închis telefonul și camera de fotografiat”
Acest lucru se datorează diferitelor uleiuri esențiale, denumite fitonutride, care se găsesc în lemn, plante și unele fructe și legume, pe care copacii le emit pentru a se proteja de germeni și insecte. Aerul de pădure pare să îmbunătățească de fapt funcția sistemului imunitar.
Însă, cum exact să faci această baie de pădure? Acesta este sfatul Doctorului Li din cartea sa: „Asigură-te că ai închis telefonul și camera de fotografiat. Mergi fără scop și încet. Nu ai nevoie de dispozitive. Lasă-ți corpul să fie ghidul tău. Ascultă unde vrea el să te ducă. Urmărește-ți instictul. Și dă-ți timpul necesar. Nu contează dacă nu ajungi nicăieri. Nu te duci nicăieri. Savurează sunetele, mirosurile și priveliștile naturii și lasă pădurea să intre înăuntrul tău.”
Deși mulți oameni cred că știau dintotdeauna să facă acest lucru care pare simplu, din păcate, mulți se pierd în gândurile cotidiene ( Unde am parcat mașina, am închis apa la bucătărie când am plecat de acasă, ce voi găti mâine? -și așa mai departe) și merg mult prea repede că să poată admira și înțelege ceea ce trebuie să facă.
Cum să te bazezi pe cele cinci simțuri!
Ideea principala este să te bazezi pe cele cinci simțuri. Invită natură să intre prin urechi, ochi, nas, gură, mâini și picioare. Găsește un loc și așează-te, asculta păsările cântând și simți pe piele briza. Privește nuanțele verzi ale copacilor și lumina soarelui care se filtrează prin crengi. Miroase parfumul pădurii și respiră aromaterapia naturală a fitonutrizelor. Gustă prospețimea aerului în timp ce respiri adânc, pe gura.
Pune mâinile pe trunchiul unui copac. Scufundă-ți degetele de la picioare într-un izvor. Întinde-te pe pământ. Bea din aromă pădurii și afundă-te în sentimentul de bucurie și calm ce te înconjoară. Acesta este al șaselea simț, starea sufletească. Acum v-ați conectat cu natura. Ritmul nebun al săptămânii la lucru pare a fi ceva de demult, în prezent există numai relaxare și fericire. Amintiri din copilărie sau momente din trecut invadează mintea și o calmează. Ce bine este să stai nemișcât și să lași pădurea să te cuprindă în brațele ei!
În una din pădurile japoneze, Iinan Furusato-no-Mori, programul de terapie forestieră include plimbări ghidate. Medicii sunt la îndemână pentru a oferi evaluări generale de sănătate. Când ajungeți acolo, vi se oferă un control de sănătate fizică și un chestionar psihologic. Terapeutul elaborează apoi cel mai bun plan de mers pentru ține.
Dar poți face asta și fără un ghid. Iată câteva din activitățile pe care le poți face: mersul încet în pădure, yoga, picnic în pădure, Qigong, T’ai chi, meditație, exerciții de respirăție, aromaterapie, cursuri de artă și olărit, pictatul în natură și observarea plantelor.
Nu contează cât de antrenat sau atletic ești. Shinrin-yoku este potrivit pentru fiecare din noi. Peste tot există copaci, parcuri, poți face asta oriunde și pe orice vreme. Așa că, nu există nimic să te oprească.