Crema de ciocolată din comerț este una dintre marile bucurii nevinovate ale fiecăruia dintre noi, indiferent că suntem adulți sau copii.

Dar este important de știut și mai ales de conștientizat, mai ales acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, de ingredientele pe care le conține acest produs, cât zahăr conține, cât ne poate îngrășa și ce probleme de sănătate ar putea să ne provoace, pe termen lung. Nutriționistul italian Gianluca Mech ne oferă toate aceste informații necesare:

„Crema de ciocolată din comerț este, cu siguranță, extrem de plăcută la gust și unii dintre noi chiar au dezvoltat o dependență pentru acest tip de desert. Totuși, este bine să știm că, odată consumată în exces, poate declanșa efecte nocive atât asupra sănătății, cât și asupra siluetei”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

 

Ce conține crema de ciocolată din comerț

„Crema de ciocolată pe care o cumpărăm de pe rafturile supermarketurilor conține, în general, zahăr, ulei de palmier modificat, alune de pădure, cacao, lapte praf degresat, zer praf, lecitină și vanilină. Vorbim de 70% grăsimi saturate și zahăr, în medie. Astfel, doar două linguri de cremă de ciocolată au aproximativ 200 de calorii. În plus, trebuie să știm că uleiul de palmier modificat reprezintă una dintre cele mai nocive grăsimi pe care le-am putea consuma.

Despre efectele zahărului pe termen lung asupra sănătății și siluetei știm deja cu toții că nu sunt deloc bune. O porție de 2 linguri de cremă de ciocolată conține 21 de grame de zahăr rafinat, echivalentul a 5 lingurițe de zahăr”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

 

Un obicei periculos: consumarea acesteia pe pâine sau în clătite

„Majoritatea oamenilor aleg să consume crema de ciocolată întinsă pe pâine sau în combinație cu clătite. Atunci când zahărul din carbohidrații rafinați întâlnesc zahărul din crema de ciocolată, se produce un boom caloric cu efecte extrem de nocive asupra sănătății.

Atenție mai ales celor care aleg astfel de combinații la micul dejun! Consumul ridicat de zahăr la prima oră dimineața va crește nivelul de zahăr din sânge. Acesta va scădea vertiginos pe parcursul zilei, ceea ce duce la o slabă putere de concentrare și o stare generală proastă.

În plus, consumul de prea mult zahăr aduce după sine un aport caloric foarte ridicat. Asta duce la creșterea în greutate. Excesul de greutate crește riscul apariției unor probleme grave de sănătate, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și diabetul de tip 2”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

 

Vestea bună: există varianta unei creme de ciocolată sănătoasă

„Știu că majoritatea dintre noi adoră ciocolata și crema de ciocolată și că simțim nevoia să consumăm măcar o linguriță atunci când suntem stresați sau simțim că nu avem energie. Sunt adeptul echilibrului în orice și am căutat soluții pentru a ne putea bucura de gustul ciocolatei fără a ne pune sănătatea sau silueta în pericol.

Așa am creat propria rețetă de cremă tartinabilă cu cacao și alune, este vegană, extrem de săracă în zaharuri și nu conține gluten.

Crema tartinabilă este parte a Dietei Tisanoreica și poate fi consumată inclusiv de cei care urmează o dietă vegană, deoarece nu conține deloc ingrediente de origine animală. Are gustul foarte apropiat de cel pe care îl știm din comerț, dar este astfel concepută pentru a nu fi un pericol pentru sănătate și energie.

O putem consuma ca atare sau combinată cu biscuiți fără gluten și zahăr, tot parte a Dietei Tisanoreica. Ele pot fi comandate online în România pe www.gianlucamech.ro”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști la nivel internațional, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi. Produsele celebre din dieta sa fito-ketogenică, precum și cele din gama Decottopia sunt disponibile în România pe www.gianlucamech.ro.