Peste câteva zile, va fi lansat la București, volumul Om precar, om suveran: rostul filosofiei în societatea digitală  a filosofului Ciprian Mihali.

Lansarea de carte și sesiunea de autografe va avea loc în data de 7 iunie 2023, de la ora 19.00, la Seneca Anticafe. Evenimentul va fi moderat de Magdalena Mărculescu, directoarea editorială a Grupului Editorial Trei.

 

Ce spune autorul despre cartea sa

 

”E o carte care sintetizează gândurile mele filosofice din ultimii ani și care anunță deschiderea unor noi șantiere de lucru pentru următorii ani.

Inspirându-mă o clipă din tehnica japoneză Kintsugi, am adunat în carte cioburile unor gânduri trecute și le-am lipit cu praful unor gânduri noi, sperând în acest fel că voi putea răspunde prin întrebările mele provocărilor majore ale lumii în care trăim.

Cred, în modul cel mai ferm, că rostul filosofiei în lumea digitală este să ne ofere mijloacele prin care să reflectăm la sensul vieții noastre individuale și sociale, să ne învețe să rezistăm critic avalanșei de rețete ale fericirii și reușitei, să ne ajute să deprindem arta curajului public al adevărului refuzând ispitele pseudoștiințelor și „adevărurilor alternative”.

 

”Pentru ce să mai scriem în era digitală?”

 

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru spunea despre Ciprian Mihali și cartea sa: “cu o superbă stăpânire a subiectelor, într-un limbaj în același timp accesibil și suplu, Ciprian Mihali realizează o incitantă introducere în filosofia socială cu teme de interes pentru societatea românească de azi.

Autorul ne poartă, prin spațiul construit (fizic) de arhitecți și (conceptual) de filosofi, de la biopolitică și reprezentanți emblematici ai filosofiei franceze contemporane (Foucault, Lyotard, Derrida, Nancy) la precaritatea condiției umane individuale, de la suveranitate la drepturile omului, culminând cu reconfigurarea filosofiei sociale în epoca digitală. Prin argumentări alerte, incisive și nu de puține ori polemice, Om precar, om suveran te somează să iei atitudine, să ieși din mediul ‹‹călduț›› al unor poziții neutre care ajung să pactizeze cu poziții precare moral.”

Cristian Iftode, conferenţiar univ. dr. și autorul cărților Viața bună și Filosofia ca mod de viață afirma: „volumul de față nu doar că sintetizează parcursul intelectual de până acum al filosofului clujean și deschide domenii noi, dar reprezintă cel mai bun răspuns la întrebarea: Pentru ce să mai scriem în era digitală? Pur și simplu, pentru a ne salva pe noi înșine, în timp ce ne ajutăm semenii să gândească pe cont propriu, să iasă din bule, să-și depășească prejudecățile.”

 

Cine este Ciprian Mihali?

Ciprian Mihali (n.1967) a terminat Filosofia la Cluj în 1992. În 2000 a devenit doctor în filosofie al Universităților din Cluj și Strasbourg. Predă din 1992 la Universitatea “Babeș-Bolyai” și a fost profesor invitat la numeroase universități europene.

Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 până în 2020 a fost director pentru Europa de Vest, la Bruxelles, al Agenției Universitare a Francofoniei.

A scris până în prezent șapte cărți, a coordonat nouă volume colective și a tradus în limba română peste 25 de lucrări de filosofie. A fost recompensat de statul francez cu Palmele Academice (2012) și de Academia Română cu Premiul “Nicolae Titulescu” pentru excelență în Diplomație (2017). Ultima lui carte este Dicționar subiectiv de cultură civică (Humanitas, 2020).