de Suflet Hai Hui

Ce este rutina și cât de mult suntem dependenți de ea? Specialiștii au făcut studii peste studii, iar părerile sunt diametral opuse. Dacă până acum, cei mai mulți evocau binefacerile rutinei în viața noastră cotitidiană, mai nou, există păreri care susțin contrariul. Cert este că rutina poate fi de două feluri: pozitivă sau negativă. Nimeni nu poate nega că e foarte utilă și benefică rutina de a te spăla dimineața, pe corp și pe dinți. Aceasta este deja un must-have. Totodată, rutina de a consuma la masă, la întâlnirile cu prietenii sau la petreceri, mai multe pahare de vin/vodcă/tequila, este considerată de toți specialiștii o rutină negativă, cu efecte periculoase. Cert este că rutina poate duce în timp la un reflex și apoi la un viciu, cum se dovedește în cazul alcoolismului, dependenței de fumat, a jocurilor de noroc sau, mai nou, dependeța de rețelele de socializare.

Rutina zilnică, tabieturile noastre, cele de toate zilele!

Rutina zilnică este un tabiet pe care-l avem fiecare dintre noi, întrucât preferăm comoditatea de a ne afla în zona de confort, unde creierul nostru funcționează deja după șabloane prestabilite.

De pildă, sunt persoane care parcurg zeci de ani de zile același drum, până la serviciu și înapoi spre casă, neabătându-se de la traseul prestabilit. În timp, acești oameni, care nu cunosc decât meseria pe care o practică și drumul spre casă, ajung să fie străini în propriul lor oraș, necunoscând decât cartierul/cartierele de pe traseul obișnuit. Pentru astfel de oameni, totul devine banal. La ei, curiozitatea de a afla lucruri noi și a merge în locuri necunoscute este inhibată și, în timp, nici nu ar face față unei asemenea situații, ca de pildă, să plece singuri într-o țară necunoscută.

În timp, se poate ajunge chiar în situaţia ca rutina să amorţească simţurile, încetinind dezvoltarea creierului, în condiţiile în care se crează nişte sinapse neuronale. Studiile științifice au demonstrate că rutina ucide creativitatea, plafonează emoțiile și elimină orice urmă de mister, de necunoscut.

Așa se ajunge să ne trezim la aceeași oră în fiecare dimineață, să mâncăm același mic dejun și să luăm același autobuz la serviciu. Unii dintre noi chiar luăm același prânz în fiecare zi, înainte de a veni acasă pentru a urmări aceleași emisiuni la televizor în fiecare seară. Uneori, acest lucru este minunat: confortul unui film preferat sau al joc video poate face ca până și cea mai proastă zi să fie mai liniștită și mai confortabilă.

Și uneori, această rutină este chiar necesară: nevoia de a ajunge la lucru la timp în fiecare zi este destul de inevitabilă, indiferent cât de mult ne-am dori acele 20 de minute suplimentare de somn!

Dar a-ți face timp pentru a ieși din rutina ta zilnică poate fi de fapt incredibil de benefic. Chiar dacă la început ar părea teribil de descurajant, în timp, se va dovedi că este mult mai ușor de evitat rutina decât ți-ai putea imagina.

Mic ghid pentru a deveni mai creativi și a vă rupe din tiparul zilnic

  • Trezirea cu 40 de minute mai devreme decât de obicei pentru a merge pe jos, cu bicicleta sau pentru a lua un nou traseu spre serviciu poate face diferența – mai ales dacă aveți șansa de a accesa un spațiu verde. Cercetările au arătat că a fi în spații verzi, în special în zonele urbane aglomerate, poate crește semnificativ sănătatea mintală, deci ar putea îmbunătăți ziua într-un mod plăcut. Și în lunile de vară, poate fi deosebit de benefic să te plimbi sau să mergi cu bicicleta acasă, având șansa de a te bucura de acel soare suplimentar pe care l-ai pierdut la birou.
  • Diversifică-ți gustările! Întreruperea întregii rutine nu este posibilă sau practică. Cu toții trebuie să mergem la muncă și să executăm administrarea vieții. Dar ai fi surprins cât de ușor este să ieși din modul tău de zi cu zi doar prin a fi conștient, a decide să spui da mai mult și a îmbrățișa spontaneitatea. Nu spunem că trebuie să fii genul de spontan care sare în lacuri în costumul tău de ziua de naștere (deși, de ce nu?). Dar spunem că există un loc pentru spontaneitatea de zi cu zi și pentru a fi din când în când liber – acceptați o invitație la care ați spune în mod normal că nu, alegeți ceva diferit din meniu când mâncați în oraș, sau, pur și simplu, înlocuiți tradițională gustare din pauză, cu ceva nou.
  • Îndrăznește să visezi! În general, nu avem tendința de a acorda timp pentru a ne lăsa mintea să rătăcească. Dar s-au făcut numeroase cercetări cu privire la beneficiile visării cu ochii deschiși. Un studiu din 2017 a constatat că persoanele ale căror minți ”hoinăresc” obțin scoruri mai mari la „testele abilității intelectuale și creative”; astfel, s-a constatat că, dacă îți lași gândurile să zboare, acest fapt poate îmbunătăți memoria de lucru – partea creierului care ne permite să facem mai multe sarcini simultan. Vă poate ajuta chiar să faceți alegeri dificile: cercetările publicate în Frontiers in Psychology au arătat că „lăsând gândurile să rătăcească, până când îți vine în minte alegerea‘ corectă … poate avea un impact pozitiv asupra sentimentelor oamenilor cu privire la deciziile lor ”. Așadar, data viitoare când veți pierde timpul pe facebook sau Twitter, lăsați telefonul jos puțin și dă-ți voie să visezi. Ar putea fi cel mai bun lucru pe care îl faci pentru tine.
  • Nu uita să fii spontan! Nu este posibil sau practic să vă întrerupeți total de întreaga rutină. Cu toții trebuie să mergem la muncă, să plătim facturi, să ne ocupăm de administrarea problemelor casei. Dar ai fi surprins cât de ușor este să ieși din modul tău de zi cu zi doar prin a fi conștient că este minunat să fii prezent în propria ta viață, îmbrățișând spontaneitatea.