de Suflet Hai hui
Rezultatul alegerilor generale anunțate de BEC, nu sunt de natură să ofere un guvern stabil, care să-și ducă la capăt mandatul de patru ani.
După numărarea a peste 99,83% din voturi, scorul se prezintă astfel: PSD – 29%, PNL – 25%, USR – 15%. AUR a obținut un scor neașteptat, de 9%, în condițiile în care la alegerile locale din septembrie, de abia a reușit să adune 1%. PMP încă se chinuie să treacă pragul electoral de 5%, ceea ce complică și mai mult ecuațiile politice, necesare formării unei majorități.
La Camera Deputaților (99,83% din voturi numărate) situația se prezintă astfel:
PSD – 28,9%; PNL – 25,18%; USR PLUS – 15,34%; AUR – 9,05%; UDMR – 5,75%; PMP – 4,82%.; Pro România – 4,1%.
La Senat (99,83% din voturi), se înregistrează o diferență nesemnifică de voturi:
PSD – 29,35%; PNL – 25,64%; USR PLUS – 16,06%; AUR – 9,16%; UDMR – 5,91%; PMP – 4,94%; Pro România – 4,14%.
În momentul de față, toate partidele așteaptă voturile care vor veni din redistribuire, pentru a mai salva ceva din aritmetica electorală.
Un guvern PNL – USR PLUS – UDMR, o variantă cât de cât viabilă, va duce la un guvern greoi, născut din negocieri la sânge, date fiind condițiile pe care vor trebui să le accepte liberalii. Dar, această variantă are cel puțin avantajul că ar reuși să formeze o majoritate, fie ea și fragilă, de centru-dreapta.
PSD, deși a câștigat cele mai multe mandate, se află în imposibilitatea, cel puțin la această oră, de a forma o majoritate pentru a guverna, întrucât partenerii săi tradiționali nu au mai intrat în parlament. Cu toate acestea, imediat după închiderea urnelor, Marcel Ciolacu a susținut că președintele trebuie să nominalizeze un premier de la PSD, dat fiind că au obținut cele mai multe procente. La rândul său, Gabriela Firea i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să respecte Constituția și să încredințeze formarea guvernului PSD.
Cât privește marea necunoscută AUR, această formațiune a anunțat deja că, deși a fost chemată la discuții atât de PNL cât și de PSD, nu vor face nicio alianță în Parlament.
Citește mai multe aici