De Suflet Hai-hui

Lipsa unui loc de parcare din București poate naște monștri. Vecinii se transformă peste noapte în instanțe publice și recurg la cele mai inventive metode de a-i ”educa” pe cei vinovați, de la zgârierea mașinii, la furatul șuruburilor de la roți, a ștergătoarelor, oglinzilor și până la desumflarea cauciurilor!

Dar când dispar peste noapte, 3 locuri de parcare din București, aceiași vecini vigilenți demarează o anchetă la sânge, pentru a descoperi vinovatul. Două zile a durat ancheta celor văduviți de locurile de parcare dispărute, până când a fost elucidat misterul.

Cum au dispărut peste noapte, 3 locuri de parcare din București!

 În cazul de față, vinovatul este însăși onor Primăria Sector 4, care a ”plantat” niște stâlpi de betoane, în burta unui trotuar de 30 cm, practic, nefolosit decât pe post de parcare.

Zelul celor de la Primăria Sectorului 4 a avut, totuși, o explicație logică, demnă de a-i scoate din birou și a purcede la găurit măruntaiele bietului trotuar.

Autoritățile locale au primit o sesizare, potrivit căreia, mașina de gunoi a unității de salubritate, a lovit, în mersul ei mătăhălos, o mașină parcată pe trotoarul în cauză. Proprietarul mașinii avariate, după o amplă anchetă în cartier, anchetă rămasă fără rezultat, a prins vinovatul în plină acțiune: aceeași mașină de gunoi, prea voluminoasă să încapă pe o mini-stradă, flancată de mașini parcate, i-a mai rașchetat încă o dată, mașina proprietarului ghinionist.

În aceste condiții, angajații primăriei, deranjați de reclamațiile cu care au fost bombardați, au dat câștig de cauză mașinii de gunoi, carea a fost absolvită de vină, întrucât era în exercițiul funcțiunii.

Și uite așa, trotuarul a fost flancat cu stâlpi de beton, înfipți ca nuca-n perete, din 3 în trei metri, asasinând, fără drept de apel, 3 (TREI) locuri de parcare, pe care se băteau în mod regulat, 6 vecini!

Bazinul electoral al Partidului Celor Fără Loc de Parcare (PCFLP): 5,8 milioane cetățeni!

În fața acestui deznodământ dezolant și imposibil de prevăzut, vecinii au decis să înființeze un nou partid politic: Partidul Celor Fără Loc de Parcare (PCFLP), cu care să candideze în 2024! Ceea ce înseamnă un bazin electoral de 5,8 milioane cetățeni cu drept de vot!

Potrivit datelor statistice, bazinul electoral ar fi arhisuficient pentru câștigarea alegerilor. Astfel, în România sunt înmatriculate 7 milioane de autorturisme. Asta, în condițiile în care există doar 1,2 milioane de locuri publice de parcare!

Numărul total al locurilor de parcare de pe stradă (on-street) este de 403.148, dintre care care128.735 sunt cu plată, 252.742 sunt fără plată, 13.728 sunt pentru persoane cu dizabilităţi, 124 sunt pentru maşini electrice. Numărul total al locurilor de parcare inteligente este de 9.742.

În Bucureşti, situația se prezintă astfel: există în total 349.600 de locuri, din care

  • 110.000 locuri în Sectorul 2, 
    • 80.000 locuri în Sectorul 3  
    • 51.166 în Sectorul 4.
    • 9.850 locuri, în Sectorul 1.

Aceste locuri publice de parcare generează venituri pentru primăriile care le administrează de 139 de milioane de lei anual.

Tariful anual pentru parcările de reşedinţă variază între 30 şi 100 lei în localităţile mici, respectiv între 70 şi 150 lei în oraşele mari. Pentru abonamente, preţurile de închiriere variază între 15 lei/lună şi 1.000 lei/lună. Din numărul total de locuri de parcare, 595.882 sunt rezidenţiale.Tariful orar de ocupare pentru parcările publice cu plată variază între 1 şi 5 lei, cu excepţia Bucureştiului şi Clujului, unde limita maximă ajunge la 10 lei!