de ANA ANDREEA IOAN

Suferi din cauza zăpezii și a frigului? Te deprimă iarna și tânjești după dulcea mângâiere a soarelui? Republica Dominicană este paradisul regăsit: locul perfect pentru o escapadă, pe timpul iernii. Aceasta este cea mai mare și mai diversă țară din Caraibe, aflată la doar două ore distanță de Miami și aproximativ opt ore de aproape orice țară europeană. Republica Dominicană este prima așezare europeană stabilită de Cristofor Columb, în 1492, iar urmele colonizării spaniole au rămas intacte în Santo Domingo, capitala țării.

Înconjurată de Oceanul Atlantic, în Nord și de Marea Caraibelor, în sud, acest paradis tropical are plaje superbe, cu nisip alb, umbrite de palmieri grandioși, nenumărate resorturi și hoteluri de lux, precum și o varietate de sporturi și modalități de divertisment. Aici poți dansa pe ritmuri de merengue și salsa, poți explora relicvele antice ale secolelor trecute, în timp ce îți răsfeți simțurile gustative cu delicatesele gastronomiei Dominicane. Dar, ceea ce face ca aceasta țară să fie una dintre cele mai vizitate de europeni, este clima sa tropicală, cu temperaturi de vară, tot timpul anului. Temperatura aerului de 30 de grade și cea a apei de 23 grade, constituie rețeta perfectă pentru care este considerată destinația ideală de vacanță.

 

        Punta Cana

Aflată pe coasta de sud- est a Republicii Dominicane, Punta Cana are peste 30 de kilometri de plaje virgine, iar peisajele incredibile te vor face să nu-ți mai dorești să pleci.  Punta Cana nu este doar un oraș, aceasta cuprinde alte regiuni importante, precum Bavaro, Cabeza de Toro, Uvero Alto, Macao, Cap Cana, Arena Gordo și El Cortecito. Indiferent că alegi să stai într-un resort, într-un hotel sau să închiriezi un apartament, trebuie neapărat să te aventurezi cu barca către Insula Saona sau Insula Catalina.

 

         Insula Saona

 

Insula Saona este renumită pentru plajele sale virgine și frumusețea care îți taie respirația. Aceasta este o rezervație naturală protejată de guvern, de aceea aici nu vei găsi magazine sau hoteluri, ceea ce îi oferă și mai multă magie și mister. Plecarea se face de obicei din portul Bayahibe, aflat la aproximativ două ore de Punta Cana. Odată ajunși pe barcă, ritmurile de salsa și merengue te vor desfăta și dominicancele te vor îmbia la dans. Chiar dacă nu ai dansul în sânge, lasă-te dus de val și buna dispoziție va fi garantată.

Dominicanii sunt oameni foarte primitori, mereu veseli și dornici să te ajute, așa că nu te sfii să socializezi.

 

           Bayahibe

 

Bayahibe este un oraș din Republica Dominicană, situat la 16 kilometri de est de La Romana, pe malul Mării Caraibe. Fondat inițial ca un oraș de pescari, în anul 1874, de către Juan Barito și familia sa, de origine porto-ricană, orașul a devenit acum o destinație turistică. Aceasta are și o plajă publică, în apropiere de centrul orașului și a devenit punctul de plecare al ambarcațiunilor către Insula Saona. De asemenea, în apropiere se află și multe resorturi turistice.

Probabil cea mai comună atracție turistică din Bayahibe este scuba divingul. Pe plaja principală se găsesc numeroase magazine de scuba diving, ai căror angajați însoțesc turiștii, către zonele principale de scuba. Există trei epave de nave în zona : Atlantic Princepp, St. George si Coco. Valurile calme ale Mării Caraibe fac din Bayahibe locul perfect pentru iubitorii sporturilor nautice, precum snorkeling și paddle boarding.

  Santo Domingo

Dacă ai fost destul de norocos să ajungi în Republica Dominicană, trebuie să explorezi și capitala acesteia, Santo Domingo. Fondată în anul 1496, de către spanioli, aflată pe coasta de est a râului Ozama și apoi mutată de Nicolas de Ovando, în 1502, pe coasta de vest a râului, acest oraș reprezintă cea mai veche așezare a europenilor, în America și a fost prima locație a domniei Coloniale spaniole.

De asemenea, aici se găsesc prima universitate, catedrala, castel, mânăstiri și fortăreața Noii lumi.

Zona colonială a orașului a fost declarată patrimoniu UNESCO. Între anii 1936-1961, capitala a fost denumită orașul Trujillo, după numele faimosului dictator al Republicii, Rafael Trujillo, însă, dupa asasinarea acestuia, orașul și-a reluat numele inițial.  Santo Domingo reprezintă centrul cultural, financiar, politic și industrial al Republicii Dominicane, cu cele mai multe și importante industrii. Orașul este și centrul portuar cel mai important al țării.

Merită ca, o dată în viață să ajungi în Dominicană. După prima întâlnire cu acest paradis, voi decideți dacă treceți pe lista voastră de călătorii favorite și Republica Dominicană.