Chiar și cei mai înrăiți cafegii simt nevoia de a bea, din când în când, un ceai de calitate. Dacă vrei să-ți pregătești un ceai turcesc, la tine acasă, așa cum l-ai savurat în restaurantele turcești, totul este la îndemâna ta.
Deși poate părea foarte simplu de preparat, ceaiul turcesc necesită respectarea întocmai a metodei tradiționale de preparare.
În Turcia, ceaiul a ajuns simbol național, semn al ospitalității, bucuriei și al vieții trăite frumos. El se consumă înainte și după orice masa, de dimineață și până noaptea. De-a lungul vremii, multe căsătorii au fost aranjate la un pahar de ceai și la fel de multe afaceri au fost stabilite la un “çay” de culoarea rubinului.
Ceaiul turcesc, o alternativă a cafelei, de-abia de la începutul secolului XX
Ceaiul turcesc, deși pare greu de crezut, se prepară și se consumă în Turcia abia de la începutul secolului XX, ca o alternativă a cafelei, devenită prea scumpă. Astăzi, Turcia cultivă ceai pe 767 milioane m² de teren (la altitudini de 1.000 de m și este țara cu cel mai mare consum de ceai, pe cap de locuitor: 6, 87 kg de ceai pe an!
Ceaiul turcesc este obținut din planta de ceai Camellia Sinensis, care crește pe coastele estice ale Mării Negre, în plantațiile orașului Rize, de la granița cu Georgia și până la Trabzon.
Să refuzi un pahar de ceai este un gest de impolitețe
Turcia are peste 300 de fabrici producătoare de ceai și mai multe branduri celebre de ceai de foarte bună calitate, dintre care Çaykur și Doğuș sunt cele mai apreciate.
Pentru turci să refuzi un pahar de ceai este un gest de impolitețe. Dacă ai băut unul și nu mai vrei altul, este suficient să pui lingurița deasupra paharului tău.
Metoda tradițională de pregătire a ceaiului turcesc
Ca să-ți pregătești un ceai turcesc la tine acasă, 100% autentic, ai nevoie de ceai negru și un ceainic turcesc, denumit çaydanlık, format din două ibrice suprapuse. Primul ibric este pentru apa fierbinte, iar cel de-al doilea pentru ceaiul infuzat, respectiv esența de ceai.
Pasul 1
Se pune apa la fiert în ibricul cel mare, aproximativ 1 litru.
Pasul 2
Se pun 4-5 lingurițe pline cu ceai turcesc în ibricul cel mic.
Pasul 3
Când apa din vasul de jos începe să fiarbă, se toarnă, încet, cu mișcări circulare, peste frunzele de ceai din ibricul de deasupra. Se va turna apă până mai sus de jumătatea ibricului mic, care, ulterior, va fi acoperit cu capacul său.
Pasul 4
Ibricul mare se completează cu apă și se pune din nou la fiert, având așezat deasupra vasul mic care va avea capac.
Pasul 5
Ceainicul nu se amestecă și nu se agită. Ceaiul turcesc va fi lăsat 15 minute la infuzat, până când frunzele sale vor coborî la fundul vasului.
Pasul 6
Se toarnă ceai concentrate în păhărelele tradiționale, 1-2 degete, în funcție de concentrația dorită (açık – slab sau koyu – puternic) și se competează cu apă fierbinte din vasul de jos.
Pasul 7
În acest moment, ceaiul poate să fie servit cu zahăr sau fără. Ceaiul turcesc din ibric va rămâne pe foc, la flacără minimă, astfel încât apa de jos să fiarbă încet, tot timpul. Când este nevoie va fi adăugată apă în vasul de jos și se va pune la fier.
Atenție! Ceaiul va fi consumat în decurs de 4 ore. După acest interval, turcii consideră că ceaiul nu mai este bun și aleg să prepare altul.