de Suflet HAI HUI
Vaccinarea anti Covid, în România, a început astăzi, de Sfântul Ștefan și-n cea de-a treia zi de Crăciun. Evenimentul a fost catalogat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, drept ”unul istoric”.
Prima persoană vaccinată în România în cadrul campaniei începută duminică, este o asistentă medicală de la Institutul ”Matei Balş” din București, membră a echipei care a preluat primul pacient cu COVID din România.
Campania de vaccinare anti-COVID se desfăşoară în două spitale din Bucureşti şi în alte opt spitale din ţară. Prima tranşă simbolică de 10.000 de vaccinuri BioNTtech/Pfizer a fost adusă sâmbătă, la Institutul Cantacuzino din Capitală, de unde este distribuită în şase centre regionale.
Concret, peste 3.000 de doze de vaccin anti-COVID vor fi distribuite în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva coronavirusului din ţară. Acestea sunt doar pentru prima administrare, iar la data rapelului va pleca de la Institutul Cantacuzino, următoarea tranşă necesară. În total, România va beneficia de aproximativ 10 milioane de doze de vaccin, urmând să primească săptămânal, între 140.000 şi 150.000 de doze. Următoarea tranşă de 144.000 de doze de vaccin este aşteptată în 28-29 decembrie.
Vaccinarea anti COVID, din prima tranșă, respectiv cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare, au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece unităţi medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19, în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre spitale, cu menţiunea că pot fi oricând modificate în funcţie de cererea unităţilor:
Lista celor 10 spitale din țară, care vor beneficia de vaccin:
- Braşov – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase- 100 de doze
- 2. Bucureşti – Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“- 600 de doze
- 3. Bucureşti – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş“ – 530 de doze
- 4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Cluj-Napoca- 375 doze. Conform Prefecturii Cluj, primele cinci persoane care se vor vaccina sunt directorul medical Dr. Violeta Briciu, Dr. Vasile Morar, medic şef radiologie, Dr. Mirela Flonta, medic şef Laborator analize medicale; Dr. Iulia Trifu, medic specialist radiologie; Dr. Miclăuş Diana, medic specialist TI.
- 5. Constanţa- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Constanţa- 170 doze
- 6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“, Craiova- 90 doze
- 7. Iaşi – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase- 260 doze
- 8. Maramureş – Baia Mare- Spitalul de Urgenţă- 210 doze
- 9. Suceava – Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava- 250 doze
- Timiş – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş“, Timişoara- 450 doze
Cât va dura prima etapă de vaccinare
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că, până la începutul lunii februarie, se estimează a se încheia etapa unu de vaccinare, cea adresată lucrătorilor din sistemul medical. Acesta a anunțat că România are capacitatea de stocare necesară acestor vaccinuri, care trebuie păstrate la minus 80 de grade.
“Da, vaccinarea anti COVID este gratuită, nu este obligatorie, este voluntară şi nu este condiţionată. Acestea sunt elementele cele mai importante pe care fiecare dintre noi trebuie să le cunoască. Aceste vaccinuri vor fi distribuite către etapa a doua în funcţie de momentul în care noi putem demara etapa a doua de vaccinare”.
Care este durata de valabilitate a vaccinului
Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că durata de valabilitate a vaccinului este de șase luni, iar autoritățile au luat toate măsurile necesare:
“Vaccinul se stochează pe o perioadă de 6 luni între o temperatură de minus 60 – minus 90 de grade, după ce este scos de la această temperatură şi ajunge la temperatura de plus 2 plus opt grade, are o stabilitate de 120 de ore, ceea ce înseamnă circa 5 zile.
Durata transportului până la centrul de vaccinare nu trebuie să fie mai mare de 12 ore, ajunge la centru de vaccinare, este pus în refrigerator, cu monitorizarea permanentă a temperaturii în care să se facă dovada oricând că au fost respectate condiţiile de transport şi în mod deosebit de temperatură. iar după ce un flacon este scos de la două grade la temperatura camerei el are o stabilitate după reconstituire de şase ore”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.