Ecourile ”celebrului” târg de turism, de la New York, sunt departe de a se stinge!

Daliana Păcuraru este un cunoscut designer român. Însă hobby-ul ei este fotografia: a organizat mai multe workshop-uri si  expoziții foto și are un site dedicat unde își expune și vinde lucrările.

Marea sa surpriză a fost însă, să afle de la știri, că una dintre fotografiile sale a fost ”expusă”, la târgul internațional de turism de la New York, The Travel & Adventure Show.

”Eu am văzut fotografia mea, la televizor. Iar eu îmi recunosc pozele, indiferent de rezoluție. Dar nu mi se pare deloc normal ce au făcut!”, a declarat, în exclusivitate pentru www.suflethaihui.ro , Daliana Păcuraru.

”Nu numai că au făcut România de râs, dar au folosit și fotografia mea, fără să mă întrebe, fără să-mi ceară formatul corect pentru print. Asa cum scrie si Charlie Ottley, realizatorul britanic, promovam Romania gratuit numai să nu asistăm la o asemenea bătaie de joc”, a spus autoarea fotografiei.

 

”Dacă ministerul mergea cu ”miloaga” la artiști, autorii le-ar fi dat dreptul de folosință”

 

”Indiferent de unde au luat pozele, organizatorii trebuiau să-l informeze pe autor. Cred că, dacă ministerul mergea cu ”miloaga” la artiști, autorii le-ar fi dat dreptul de folosință asupra fotografiilor. ”Apreciez” că au pus printul meu pe un carton, deci au muncit puțin să-l lipească. La fotografiile celorlalți autori, nici nu s-au mai obosit: au prins printul cu un bold, direct de perdea, ca frunza-n vânt!

Ca organizator de expoziții foto, Daliana Păcuraru consideră că reprezentanții ministerului s-au dus total nepregătiți la târgul internațional de turism de la New York.

”M-am supărat foarte tare când am văzut standul românesc: puteau să ia o plasmă sau să o închirieze de la organizatori și să pună să ruleze fotografii cu România.

 

”Și o nuntă săracă ar fi arătat mai bine decât ce au făcut ei acolo!”

 

Atâta timp cât suntem români, trebuie să ne supere situațiile de felul acesta. Adică am ajuns să ne reprezinte o mână de 6-7 oameni, cu o perdea de doliu în spate și cu printurile acelea A4. Și o nuntă săracă ar fi arătat mai bine decât ce au făcut ei acolo.

Ministerul Turismului ar fi trebuit să ceară acordul întregului popor român ca să-și permită să ne reprezinte în acest fel jenant”.

Daliana Păcuraru crede că poate și alți artiști fotografi se află în situația ei, adică să se fi trezit cu lucrările expuse, fără să li se ceară acordul. Dar ne-a precizat că nu a reușit să afle numele artiștilor ale căror lucrări au participat la târgul de la New York.

În momentul de față, Daliana vinde fotografii în SUA, prin intermediul unui site si a unui blog.

Dar toate fotografiile ei sunt protejate de drepturi de autor.

O întreb curioasă cât costă achiziționarea unei fotografii de-a ei: ”Prețurile variază între 15 și 200 de dolari. Dar nu trăiesc din asta, este doar un hobby”, ne răspunde artistul .

 

Ultima oră! Ministerul suspendă toate participările României la târguri internaționale

Reamintim că, de acest târg internațional, s-a aflat în România dintr-o imagine postată de Consulatul României la New York, postare ce a fost ulterior ștearsă.

Cum imaginea s-a viralizat iar televiziunile au relatat despre această jenantă reprezentare a României la un târg internațional dedicat promovării turismului, ministrul Antreprenoriatului și Turismului a venit cu explicații. Direct de la sursă, s-a aflat și costul plătit de statul român: 7.990 dolari!

Ministrul Constantin Daniel Cadariu a luat decizia să suspende toate participările Romăniei la târgurile internaționale.

De asemenea, au fost declanşate anchete disciplinare în cadrul Direcţiei Generale Turism şi a fost suspendată participarea la târgurile internaţionale a persoanelor desemnate de către minister, care au făcut parte din delegaţia aferentă acţiunii de promovare din New York.

Toate deciziile au fost luate ca urmare a scandalului izbucnit după apariţia unei fotografii cu standul României la Târgul de Turism de la New York, la care mai multe imagini printate pe coli A4 erau prinse cu cleme pe o draperie neagră.

Totuși, cu drepturile de autor cum rămâne? Sau dreptul de folosință!