De Elena Cochia
Nimic nu este mai vindecător decât natura. În afara peisajului extraordinar, plimbatul în natură aduce beneficii nenumărate: de la prevenirea osteoporozei, slăbit, reducerea zahărului în sânge până la combaterea depresiei, menținerea memoriei, creșterea imunității și așa mai departe.
Medicament? Nu, natură! Însă ca orice tratament, ca să meargă, începe cu doze mici.
Iată câteva sfaturi rapide pentru începători:
- Alege-ți un itinerariu ușor și scurt pentru început.
Întotdeauna consultă starea vremii – așa cum știm, umezeala este inamicul numărul unu al drumețului. De asemenea, nu este de jucat cu razele ultraviolete. Dacă se anunță o zi însorită, nu îți uita acasă protecția solară (loțiuni, creme, ochelari de soare și pălăria/șapca).
- Îmbracă-te și încalță-te corespunzător. Ai nevoie de încălțăminte bună, care să te protejeze, în funcție de teren. Dacă mergi pe munte, este recomandat să porți bocanci de munte. Aceștia sunt înalți, că să îți ocrotească glezna, și au talpa mai tare, că să nu îți obosească piciorul în timp ce mergi pe pietriș sau drum denivelat. De asemenea, o pereche de ciorapi groși de lână, îți vor feri piciorul de răni și bătături. Este mai bine să porți haine din materiale sintetice, create special pentru cei care fac sport, decât să porți bumbac. Bumbacul reține apă și nu respiră.
- Spune cuiva când și unde te vei plimba și mai ales când te vei întoarce acasă – întotdeauna e o idee bună să poți fi ușor de găsit în caz de urgență. Nu uita acasă mobilul.
Fă-ți o trusă de urgență. În funcție de intensitatea și durata drumului, ia cu tine: un compas și o harta locală, protecție solară, un articol în plus de îmbrăcăminte (de exemplu, un tricou cu mânecă lungă sau o jachetă izolatoare), câteva lucruri de prim ajutor (dacă iei medicamente, pune-ți în buzunar o doză extra), o sticlă cu apă pentru hidratare și ceva nutritiv – un baton energizant. Nu te încărca cu prea multe – cu cât cari mai mult, cu atât vei obosi mai repede! - Ia-o încetișor! Nu e nevoie să te grăbeșți. Păstrează-ți energia pentru drumurile în pantă. Cu cât mergi mai încet, cu atât e mai greu să te accidentezi. Nu ești într-o cursă.
Ia cu tine o pungă pentru gunoi – nu lăsa în urmă ta mizerie. Dacă iubești natura, protejeaz-o!
Păstrând acestea în minte, bucură-te de aerul proaspăt, de frumusețea copacilor și a florilor, umple-te de energie și învață că fiecare pas în plus, este un pas spre propria ta sănătate. „Mens sana in corpore sano”.